“Chemistry incubator BlueChem focuses on the effective use of waste and side streams”

1september 2017 – De eerste kandidaten voor een plaatsje op Blue Gate Antwerp hebben toegezegd. Ook BlueChem, de toekomstige chemie-incubator, koos voor de nieuwe toplocatie. 

Antwerpen is de thuishaven van de grootste chemiecluster van Europa. Voor BlueChem was Blue Gate Antwerp dan ook een logische keuze. “BlueChem wordt een broedplaats voor innovatieve ideeën in de chemie. De incubator brengt starters, kmo’s en grote bedrijven samen en biedt hen kennis en infrastructuur om ideeën uit te werken”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van chemiefederatie essenscia vlaanderen en voorzitter van BlueChem. “Dat is nodig, want de ontwikkeling van een chemisch idee vraagt tijd en geld. Het duurt vaak lang voor je een idee kunt valoriseren. Dat proces willen we versnellen.”

BlueChem zal kantoorruimtes en labo’s ter beschikking stellen en gebruikers in contact brengen met kennispartners en potentiële investeerders. Kandidaten kunnen ook rekenen op de expertise en het netwerk van Catalisti, de speerpuntcluster voor chemie en kunststoffen.

Frank Beckx: “Het hoofdthema van de incubator wordt de valorisatie van afval en nevenstromen als voortrekker van de circulaire economie. Een ander focusgebied is de zoektocht naar alternatieve duurzame grondstoffen, zoals algen en biomassa.”

“Het hoofdthema van de chemie-incubator wordt de valorisatie van afval en nevenstromen als voortrekker van de circulaire economie”

– Frank Beckx (BlueChem)

BlueChem is een publiek-private samenwerking tussen de chemiefederatie essenscia, bouwheren DEC en Bopro, de stad Antwerpen, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en het autonoom gemeentebedrijf AG VESPA. Het project kan rekenen op 3,4 miljoen euro uit het Europese EFRO-fonds en op zo’n 860.000 euro uit het Vlaamse Hermesfonds. Tegen 2020 zou de incubator operationeel moeten zijn.

Interview Frank Beckx in Mblad