Moskou

23 april 2018 – Sectorfederatie essenscia vlaanderen heeft de vele troeven van de chemiesector in Vlaanderen in de kijker gezet tijdens een investeringsseminarie in Moskou. De Antwerpse haven is de thuisbasis van de grootste geïntegreerde chemiecluster van Europa. Tevens was het een van de economische speerpunten tijdens de handelsmissie van de stad Antwerpen naar Moskou en Sint-Petersburg. Zo is ruim de helft van de Belgische export naar Rusland afkomstig uit de sector chemie, kunststoffen en farma.

De chemiesector was, samen met de haven en de diamant, een van de economische hoofdthema’s tijdens de Antwerpse handelsmissie naar Rusland. Dat gebeurde onder leiding van burgemeester Bart De Wever. In Moskou stond een investeringsseminarie op het programma om de troeven van de chemiecluster in de haven van Antwerpen in de kijker te zetten bij Russische bedrijven en investeerders.

Export naar Moskou

Van de totale Belgische export naar Rusland kwam vorig jaar liefst 53% uit de sector van de chemie en life sciences. Dat is goed voor een omzet van 2,1 miljard euro. Wat Vlaanderen betreft steeg de export naar Rusland van zowel kunststoffen als van chemie en farma vorig jaar met 16%. Rusland is ook de tweede belangrijkste overzeese handelspartner voor de haven van Antwerpen met een trafiek van 14 miljoen ton goederen in 2017.

Welcome team for the chemical sector

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen en voorzitter van BlueChem: “Met deze handelsmissie willen we de chemiesector in Antwerpen en Vlaanderen internationaal nog meer op de kaart zetten. We beschikken over heel wat logistieke troeven. Zo zijn we de grootste geïntegreerde en meest diverse chemiecluster van Europa met uitstekende inlandse en overzeese connecties. Daarnaast liggen we in het hart van het West-Europese pijpleidingennetwerk en hebben we een unieke capaciteit van bijna 10 miljoen m³ aan tankopslag. Daardoor is een kwart van alle chemicaliën in Europa in ons land opgeslagen. Bovendien kunnen we rekenen op talentvolle werknemers met gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Tevens bouwen we aan de toekomst met BlueChem, de incubator voor duurzame chemie die in 2020 in Antwerpen opent. Tot slot hebben we recent, samen met Flanders Investment & Trade (FIT), een ‘Welcome Team for the Chemical Sector’ gelanceerd om buitenlandse investeringsdossiers optimaal te begeleiden.

EuroChem

De delegatie van de handelsmissie bezocht ook toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentra zoals het Skolkovo Innovation Center en de incubator TechnoSpark. Er was ook een ontmoeting met het Russische chemiebedrijf EuroChem dat sinds 2012 een belangrijke productievestiging voor kunstmeststoffen heeft in Antwerpen met bijna 400 werknemers.