Opbouw BlueChem incubator

3 april 2019 – Antwerpen heeft de tweede grootste cluster chemiebedrijven in de wereld. Logisch dus, dat hier in 2020 de eerste incubator voor duurzame chemie de deuren opent. BlueChem wordt een ecosysteem waar beginnende chemiebedrijven een netwerk, ondersteuning en uitgeruste labo’s vinden. Een vijftiental kleine organisaties die de start-up-fase ontgroeid zijn, komen er in contact met elkaar en met grote spelers uit de sector. Die kruisbestuiving geeft hun alle kansen om te groeien en kennis uit te wisselen.

Blue Gate Antwerp als broedplaats voor duurzame chemie

Frank Beckx is voorzitter van BlueChem en gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en lifesciences. “We richten ons met BlueChem op jonge bedrijven die bezig zijn met duurzame chemie: van afval opnieuw waardevolle grondstoffen maken, zoeken naar hernieuwbare chemicaliën of oplossingen uitwerken voor het klimaatprobleem. Door de juiste omkadering te bieden, wil BlueChem die beloftevolle innovaties laten doorgroeien tot ze marktrijp zijn.”

“De incubator is een ecosysteem waarbinnen jonge chemiebedrijven kansen krijgen om te groeien”

BlueChem komt op Blue Gate, het vroegere Petroleum Zuid. “Een toplocatie,” verduidelijkt Leentje Croes, manager van BlueChem die het dagelijks bestuur van de incubator voor haar rekening neemt. “Antwerpen is erg bekend voor zijn chemiecluster, er is dus al veel know-how aanwezig. Maar we willen Antwerpen ook op de kaart zetten als innovator in de chemiesector. BlueChem zal daarom ook samenwerken met grote bedrijven, universiteiten en andere interessante starters. Het wordt een ecosysteem waarin kruisbestuiving mogelijk is en uitwisseling vanzelfsprekend.”

Infrastructuur en begeleiding

In BlueChem zal er plaats zijn voor een vijftiental bedrijven. Zij kunnen er kantoren en labo’s huren. Frank Beckx: “Die labo’s zijn zeer goed uitgerust. We hebben er drie die onmiddellijk te gebruiken zijn en twaalf andere labo’s die bedrijven volgens hun wensen kunnen inrichten. Het zijn echte chemielabo’s, anders dan bijvoorbeeld de laboratoria in biotech-incubatoren.”

“BlueChem is meer dan een labo of kantoor. Het is een plaats om te netwerken, expertise uit te wisselen en door te groeien.”

Leentje Croes: “Met BlueChem willen we meer bieden dan enkel een kantoor of labo. Het gebeurt nu te vaak dat een beloftevol jong bedrijf stopt doordat het te weinig financiële middelen heeft of omdat het niet tot de valorisatie komt van zijn onderzoek. Dankzij de samenwerking met de partners kunnen we hen ook daarin begeleiden. Zo biedt de stad Antwerpen de bedrijven in BlueChem financiële steun voor de uitrusting van hun laboratorium. Deloitte, Laga, BNP Paribas Fortis en Port Of Antwerp zijn onze andere partners. Zij verlenen diensten en advies als een van de bedrijven daarom vraagt. En Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen, zal een permanent kantoor hebben in BlueChem. Zij zorgen voor een groter netwerk. Al die contacten zorgen ervoor dat bedrijven elkaar vinden en kennis kunnen uitwisselen.”

Zo’n state-of-the-art incubator kost veel geld. Gelukkig kan BlueChem rekenen op steun van Europa via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Uit dit fonds ontving BlueChem 3,4 miljoen euro. Ook Vlaanderen biedt voor meer dan 860.000 euro ondersteuning via het Hermesfonds. De stad Antwerpen, VITO en POM investeren mee in BlueChem. De stad Antwerpen heeft tevens een fonds om de bedrijven te steunen.

Leentje Croes voert op dit moment de eerste gesprekken met geïnteresseerde bedrijven. Denkt u ook in aanmerking te komen voor een plaats in BlueChem? Neem dan contact op met Leentje Croes op 0472 88 97 76 of via e-mail: [email protected].