Barbara Veranneman

Barbara Veranneman van essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, is aangesteld als voorzitster van de Raad van Bestuur van BlueChem NV, de incubator voor duurzame chemie in Antwerpen. Ze volgt Frank Beckx op die recent bij werkgeversfederatie Voka aan de slag is gegaan. Ook Ann Verlinden, sinds vorige maand algemeen directeur van Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen, krijgt een vaste stek in de Raad van Bestuur. Met ook nog manager Leentje Croes zetten zo drie vrouwen mee de strategische lijnen uit bij chemie-incubator BlueChem.

Van bij de oprichting van BlueChem was het voorzitterschap in handen van Frank Beckx, vanuit zijn functie als gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen. Nu hij onlangs is overgestapt naar Voka, als directeur van het kennis- en lobbycentrum van het Vlaams netwerk van ondernemingen, geeft hij de fakkel door aan de 36-jarige Barbara Veranneman. Zij is directeur Internationale Zaken en juridisch adviseur bij essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences die ook hoofdaandeelhouder is in BlueChem.

Barbara Veranneman behaalde een masterdiploma rechten aan de KU Leuven en de universiteit van Sidney, met een specialisatie in internationaal en Europees milieu- en energierecht. Ze voltooide ook een managementsopleiding aan de internationale business school INSEAD in Frankrijk. Ze startte haar carrière als advocate bij het kantoor Loyens & Loeff en is sinds 2011 aan de slag bij essenscia.

Naast haar ruime juridische expertise is Barbara Veranneman ook gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met buitenlandse handel en internationale handelsakkoorden. Op innovatievlak is ze via haar betrokkenheid bij de essenscia Octrooicel vertrouwd met de bescherming van intellectuele eigendom en de specifieke innovatienoden van start-ups en scale-ups. Samen met manager Leentje Croes (33) vormt ze zo een sterke vrouwelijke tandem voor het dagelijks bestuur van de incubator.

“Ik wil me voluit inzetten om het innovatiepotentieel van BlueChem maximaal te ontwikkelen en als internationale troefkaart uit te spelen.”

Barbara Veranneman, voorzitter BlueChem NV

Barbara Veranneman, voorzitter BlueChem NV: “BlueChem staat 1 jaar na de opening al stevig op de kaart in binnen- en buitenland als place to be voor innovaties in duurzame chemie. Het is de verdienste van mijn voorganger Frank Beckx dat deze incubator een vliegende start heeft genomen, vanuit de overtuiging dat meer innovatiekracht in de chemie zorgt voor meer duurzaamheid in onze economie en samenleving. Ik wil me voluit inzetten om op die basis verder te werken, samen met partners van het eerste uur POM Antwerpen, stad Antwerpen, VITO en Catalisti en in samenwerking met chemiebedrijven Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS en Vopak die zich van bij de start inzetten om het innovatiepotentieel van BlueChem maximaal te ontwikkelen en als internationale troefkaart uit te spelen.”

“Samen met Barbara en de voltallige Raad van Bestuur gaan we voor nog meer start-ups, meer succesvolle innovaties en meer internationale uitstraling.”

Leentje Croes, manager BlueChem NV

Leentje Croes, manager BlueChem NV: “Ik wil Frank Beckx graag bedanken voor het vertrouwen en de inspirerende samenwerking tijdens de voorbije jaren. Samen met Barbara en de voltallige Raad van Bestuur gaan we nu voor nog meer start-ups, meer succesvolle innovaties en meer internationale uitstraling. Met de uitdrukkelijke ambitie om vanuit BlueChem mee het verschil te maken voor het klimaat en de transitie naar een circulaire economie door doorbraaktechnologieën te lanceren, efficiëntere productieprocessen te introduceren en duurzame producten te commercialiseren.”

De labo’s en kantoren in de BlueChem-incubator zijn intussen al voor meer dan de helft bezet. Tien beloftevolle start-ups werken er aan de chemie en circulaire economie van de toekomst. Dat gaat van de recuperatie van waardevolle metalen uit industrieel afvalwater over de omzetting van opgevangen CO2 in een waardevolle grondstof tot de ontwikkeling van nieuwe reactoren en technologieën voor chemieprocessen met een lagere ecologische voetafdruk. Ook betere recyclagetechnieken voor kunststoffen en nieuwe eiwittoepassingen of vleesalternatieven voor een duurzamere voedselproductie staan hoog op de innovatieagenda.

De Raad van Bestuur van BlueChem heeft vandaag ook Ann Verlinden verwelkomd als nieuwe bestuurder. Zij volgt Jan Van Havenbergh op, haar voorganger als algemeen directeur van Catalisti. Ann Verlinden is burgerlijk ingenieur scheikunde met een specialisatie in milieutechnologie aan de KU Leuven. Ze behaalde haar doctoraat aan de universiteit van Leeds-Bradford, waar ze zich toelegde op poedertechnologie, en werkte eerder voor onder meer ExxonMobil Chemical en BASF Antwerpen, twee partnerbedrijven in BlueChem. Jan Van Havenbergh blijft in BlueChem actief als manager van het Moonshot-innovatieprogramma voor een klimaatvriendelijke industrie, dat gesteund wordt door de Vlaamse overheid.

“De kruisbestuiving tussen start-ups en internationale bedrijven, tussen academische kennis en industriële expertise is wat BlueChem uniek en doeltreffend maakt.”

Ann Verlinden, algemeen directeur Catalisti

Ann Verlinden, algemeen directeur Catalisti: “Er is geen betere thuisbasis dan BlueChem denkbaar voor organisaties die bezig zijn met duurzame chemie-innovaties. Van hieruit zijn we samen met universiteiten, onderzoekscentra en tal van ondernemingen een mooi verhaal aan het schrijven om met de chemiesector het voortouw te nemen in de klimaattransitie. De kruisbestuiving tussen start-ups en internationale bedrijven, tussen academische kennis en industriële expertise is wat BlueChem uniek en doeltreffend maakt.”