Antwerpse scale-up presenteert veelbelovende resultaten in aanpak van PFAS-problematiek
Inopsys, een scale-up met R&D team in team in BlueChem, de incubator voor duurzame chemie in Antwerpen, ontwikkelt een doeltreffende én duurzame techniek om PFAS te verwijderen uit water. Met steun van stad Antwerpen ontwikkelt Inopsys een oplossing die erin slaagt verontreinigd water beter te zuiveren dan de tot op heden meest toegepaste techniek op de markt.
Inopsys ontwikkelt veelbelovende techniek voor zuiveren van PFAS uit water
Na maandenlang labo-onderzoek met steun van stad Antwerpen slaagt Inopsys er in een succesvolle techniek toe te passen voor de zuivering van PFAS uit water. De resultaten van de eerste testen in het BlueChem labo zijn veelbelovend en de pilootinstallatie op de Oosterweel werf van Lantis zorgt voor een opschaling van de oplossing.
Huidige benchmark techniek PFAS-verwijdering botst op limieten
De PFAS-problematiek kreeg de voorbije maanden steeds meer aandacht van beleidsmakers en het brede publiek.
Innovatiekracht nieuwe zuiveringstechniek
De innovatiekracht ten opzichte van de benchmark Granulaire Actieve Kool (GAK) is duidelijk:
- De oplossing van Inopsys gebruikt adsorptiematerialen die meer PFAS kunnen opnemen, ook de moeilijkst te verwijderen PFAS-stoffen.
- De techniek resulteert in een compactere zuiveringsinstallatie.
- Het adsorptiemateriaal is herbruikbaar/regenereerbaar, zodat het niet telkens na éénmalig gebruik verbrand moet worden. Hierdoor ontstaat er minder afval.
- De techniek laat een hogere verwijdering toe van PFAS, en dus lagere uitgaande concentraties. Dit is positief gezien de aankomende strengere normen.
- De combinatie van voorgaande voordelen zorgen ervoor dat de kostprijs van deze innovatie in de meeste gevallen lager is dan de tot op heden meest toegepaste techniek.
Blik op de toekomst
Inopsys biedt full-service PFAS-oplossingen aan en investeert ondertussen in de : enerzijds in hightech analytische apparatuur ter bepaling van PFAS en anderzijds in projecten ter ontwikkeling van innovatieve technologieën om PFAS af te breken. “We zijn trots op deze innovatie en hebben de ambitie om dit verder op te schalen. Inopsys wil nationaal en internationaal een oplossing op de markt brengen die een impactvolle bijdrage levert aan het aanpakken van de urgente PFAS-problematiek” aldus Steven De Laet, CEO van Inopsys.
Steun van stad Antwerpen
Inopsys heeft deze oplossing kunnen ontwikkelen met financiële steun van stad Antwerpen. Stad Antwerpen ondersteunt innovatieve startups en scale-ups. De steun van de stad moet ervoor zorgen dat bedrijven belangrijke innovaties kunnen doen die zonder de steun niet mogelijk was geweest.
De Inopsys laboratoria bevinden zich in BlueChem, een unieke incubator voor duurzame chemie in Antwerpen. BlueChem is een initiatief van essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, in samenwerking met partners stad Antwerpen, POM Antwerpen en VITO. Het succes van Inopsys is een bewijs dat deze incubator goed functioneert.
Antwerps schepen voor economie en innovatie Erica Caluwaerts: “Dat deze baanbrekende en wereldwijd relevante technologie in Antwerpen ontwikkeld wordt, is grandioos, maar uiteraard geen toeval. De stad investeert al enkele jaren sterk in het faciliteren van duurzame economische innovaties. Dit doen we met de realisatie van BlueChem maar ook door het ondersteunen van innovatieve ontwikkelingen. En dat rendeert. Zo creëren we niet alleen economische groei en dus welvaart in de stad, maar benutten we ook het enorme potentieel van onze startups in de transitie naar een duurzame economie én pakken we de milieu- en klimaatuitdagingen aan.”