De Britse start-up Aquature heeft zijn intrek genomen in BlueChem, de incubator voor duurzame chemie in Antwerpen. Het bedrijf heeft een innovatieve waterzuiveringstechnologie ontwikkeld waarbij enerzijds waterstof wordt geproduceerd en anderzijds CO2 wordt opgevangen voor hergebruik. In BlueChem zal Aquature zich toeleggen op verder onderzoek en de opstart van pilootinstallaties.

De innovatieve waterzuiveringstechnologie van Aquature gebruikt hernieuwbare energie en een bio-elektrolysetechniek waarbij microben worden ingezet om het water te zuiveren. In dit proces ontstaan waterstof en andere chemische stoffen als bijproduct, en wordt er CO2 uit het afvalwater verwijderd. Deze CO2 kan opgevangen en hergebruikt worden als grondstof voor onder andere synthetische brandstoffen. Dat maakt het hele proces zelfs koolstofnegatief. Nadien kan het gezuiverde water opnieuw worden ingezet in industriële productieprocessen.

Aquature wil zijn technologie in eerste instantie toepassen in de voedings- en papierindustrie en de landbouw. Het bedrijf wil zo inspelen op de vraag naar lagere energiekosten, minder CO2-uitstoot en een verminderde afhankelijkheid van de toeleveringsketen door de eigen productie van chemieproducten.

Bjoern Pietruschka, managing director Aquature: “Wie als buitenlandse start-up in circulaire economie op zoek is naar labo’s mét ondersteunende dienstverlening in een uniek ecosysteem met directe link naar de industrie komt al snel bij BlueChem terecht. We zijn ervan overtuigd dat de boeiende mix van start-ups en internationale spelers van BlueChem de perfecte uitvalsbasis maakt om ons jonge bedrijf internationaal te lanceren.”

Liesbet Boogaerts en Barbara Veranneman, manager en voorzitter BlueChem: “BlueChem staat op de kaart als dé hotspot voor innovatie in duurzame chemie en circulaire economie. Nationaal én internationaal. Dat een Britse start-up ervoor kiest om zijn eerste buitenlandse activiteiten bij ons onder te brengen is daar nog maar eens het bewijs van. We zullen ons dan ook blijven inzetten om het innovatiepotentieel van BlueChem maximaal te ontwikkelen en als internationale troefkaart uit te spelen.”

Meer info: aquature.co.uk