Opgevangen CO2 omzetten in hoogwaardige polyester textielvezels en in waardevolle grondstoffen voor gebruik in verpakkingen en auto-onderdelen. Die baanbrekende technologie wil de Franse start-up Fairbrics verder op punt stellen in BlueChem, de incubator voor duurzame chemie in Antwerpen. Het bedrijf heeft er vandaag een uniek proeflabo in gebruik genomen om het complexe chemieproces op te schalen naar industrieel niveau. Het is na het Britse Aquature eerder dit jaar al het tweede internationale bedrijf dat resoluut voor BlueChem kiest om met duurzame innovaties de cruciale sprong te maken van het labo naar toepassingen in de industrie.

Fairbrics werd in 2019 in Parijs opgericht en ontwikkelde de voorbije jaren een procedé om afgevangen CO2 om te zetten in grondstoffen voor textiel, verpakkingen en de automobielsector. Zo kan bijvoorbeeld hoogwaardig polyester gemaakt worden, een veelgebruikt materiaal voor de productie van kleding. Fairbrics hanteert daarvoor een circulair productieproces, op basis van moleculaire chemie en draaiend op hernieuwbare energie, waardoor CO2 niet langer wordt uitgestoten maar een duurzaam alternatief is om fossiele grondstoffen te vervangen.

In BlueChem heeft Fairbrics een testlaboratorium ingericht om de industriële opschaling van deze beloftevolle technologie verder te verfijnen en te demonstreren. De eerste innovatiestappen zijn de voorbije jaren in Frankrijk gezet, maar de beslissende stap in de richting van de industriële en commerciële productiefase wil Fairbrics dus in BlueChem nemen. Op termijn zijn er ook plannen om in de piloothal van de naburige pre-incubator BlueApp een demo-installatie te bouwen. Dat illustreert de complementariteit van beide incubatoren die zich focussen op duurzame chemie en circulaire materialen.

Internationale uitstraling

De innovatiekracht van BlueChem krijgt ook steeds meer internationale uitstraling. Dit jaar hebben al twee toonaangevende buitenlandse start-ups ervoor gekozen om zich in de chemie-incubator te vestigen. Naast Fairbrics gaat het om Aquature, een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in een innovatieve waterzuiveringstechnologie waarbij CO2 uit afvalwater wordt verwijderd en opgevangen voor hergebruik als grondstof. Dat twee internationale clean & climate tech-bedrijven voor BlueChem kiezen, is ook te danken aan de intense samenwerking tussen onder meer Flanders Investment & Trade, de stad Antwerpen, de Antwerpse haven, BlueChem (chemiefederatie essenscia, stad Antwerpen, POM Antwerpen en VITO) en BlueApp (Universiteit Antwerpen).

Benoit Illy, CEO en medeoprichter Fairbrics: “Na enkele jaren intensief onderzoek in Parijs zetten we nu een belangrijke volgende stap door hier bij BlueChem in Antwerpen onze unieke ‘first-of-its-kind’ technologie verder op te schalen. In ons proeflabo zullen we prototypes testen en op punt stellen om onze baanbrekende innovatie om CO2 om te zetten in hoogwaardige grondstoffen kosteneffectief en industrieel toepasbaar te maken. Fairbrics past perfect tussen de andere start-ups die zich bij BlueChem inzetten om materialen en processen te ontwikkelen die milieuvriendelijk, energie-efficiënt, circulair en klimaatneutraal zijn.”

Erica Caluwaerts, Antwerps schepen voor Economie, Industrie en Innovatie, en lid Raad van Bestuur BlueChem: “Met BlueChem, BlueApp en Next Gen Demo bouwen we in Antwerpen aan een sterk ecosysteem voor duurzame chemie. Met haar vestiging in Antwerpen bewijst de beloftevolle Franse startup Fairbrics dat dit ecosysteem in Antwerpen werkt voor zowel nationale als internationale spelers. Dankzij dit succesverhaal wordt en blijft onze stad een aantrekkelijke Europese hotspot voor duurzame chemie.”

Joy Donné, CEO Flanders Investment & Trade (FIT): “Innovatieve bedrijven zoals Fairbrics aantrekken, die in Vlaanderen de transitie naar een koolstofcirculaire industrie helpen versnellen. Dat is de ambitie van Flanders Investment & Trade. De technologie van Fairbrics is een game changer, waarbij CO2 niet langer een probleem is maar een oplossing. Door hen vanuit FIT in contact te brengen met de juiste actoren binnen het ecosysteem hebben we hen ondersteund en overtuigd om deel uit te maken van de grootste en meest gespecialiseerde chemiecluster in Europa.”

Liesbet Boogaerts en Barbara Veranneman, manager en voorzitter BlueChem: “De komst van twee internationale start-ups, Aquature en Fairbrics, bewijst dat de succesformule van BlueChem ook op internationaal niveau steeds meer weerklank krijgt. Nergens anders vind je de unieke combinatie van gespecialiseerde labo-infrastructuur met een ondersteunende expertise op maat binnen een sterk innovatienetwerk in het hart van de grootste chemiecluster van Europa. Met de geplande uitbreiding van BlueChem XL tegen 2025 zullen we onze labocapaciteit verdubbelen om nog meer beloftevolle innovatieprojecten te kunnen aantrekken, zowel uit binnen- als buitenland.”

Meer info: www.bluechem.be en www.fairbrics.co

 

Herbeleef het event