Toplocatie

BlueChem bouwt letterlijk aan de realisatie van de duurzame chemie van de toekomst. En waar kan dit anders dan in Antwerpen, de thuishaven van de grootste geïntegreerde chemiecluster van Europa? Een unieke locatie met een open blik op de wereld, maar ook een sterke verbondenheid met het fijnmazige zakelijke en academische netwerk in heel Vlaanderen.

BlueChem wordt gebouwd op Blue Gate Antwerp, het eerste eco-effectieve en watergebonden bedrijventerrein in België. Blue Gate Antwerp bevindt zich op de site van het vroegere Petroleum Zuid, ooit het hart van de Antwerpse petroleumindustrie. Vandaag zijn de terreinen gesaneerd en klaar voor een nieuw en duurzaam hoofdstuk.

BlueChem is een van de eerste vastgoedprojecten op deze bedrijvenzone met ruimtelijke uitbreidingsmogelijkheden voor doorgroeiers. Naast BlueChem bouwt de Universiteit Antwerpen BlueApp, een gebouw dat als open innovatiehub moet fungeren voor onderzoeksprojecten in het domein van duurzame chemie. Dit zal de synergie tussen industrie en academisch onderzoek verder versterken.

De stad Antwerpen beschikt over heel wat troeven voor startende en ambitieuze ondernemers:

Unieke geografische locatie

Antwerpen heeft een unieke geografische locatie in West-Europa. Het is de logistieke draaischijf en de poort tot Europa voor internationale kennis-, mensen- en goederenstromen.

Chemiecluster van wereldformaat

De chemiesector is sterk verankerd in Antwerpen. De grootste petrochemische cluster van Europa is gevestigd in het havengebied.

Toevoer hoogwaardige grondstoffen

Dankzij de aanwezigheid van de tweede grootste haven in Europa en de centrale positie die Antwerpen inneemt in het West-Europese pijpleidingennetwerk is de toevoer van hoogwaardige grondstoffen gegarandeerd.

Hooggekwalificeerde werknemers

Antwerpen en Vlaanderen beschikken over hooggekwalificeerde en gespecialiseerde werknemers met uitzonderlijke technische expertise en operationele vaardigheden. Daarnaast behoren ze tot de meest productieve van de Europese Unie.

Kwaliteitsvol wetenschappelijk onderzoek

Vlaanderen telt verschillende internationaal gewaardeerde onderzoekscentra en beschikt over vijf Vlaamse universiteiten die hoog staan aangeschreven voor hun innovatief academisch onderzoek.

© Blue Gate Antwerp Development